Analoog- of digitale oscilloscoop.
Er even vanuit gaande dat men werkelijk weet wat en hoe te meten met een oscilloscoop en men daarmee niet behoort tot de groep hobbyisten die uitsluitend een show willen maken. Deze show mensen moeten onmiddellijk zo’n digitaal ding aanschaffen.
Tegen de anderen wil ik zeggen: Meten is weten zolang je weet wat je meet.
Eigenlijk is het vergelijkbaar met een digitale- of analoge universeelmeter. De digitale meter moet eerst een sample nemen en zet die op het display. Moet men iets afregelen wat continue verandert, is dat met een analoge meter makkelijker daar deze zonder vertraging “realtime” de waarde weergeeft. Denk bijvoorbeeld aan de middelpunt spanning van de audio versterker zodat er geen gelijkspanning op de luidspreker aansluiting staat of een zender afregelen op maximale output.
Op de werkbank vindt je vaak dan ook een digitaal- en een analoge meter.
Denk overigens niet dat wat je ziet bij de digitale meter altijd de waarheid is. Het is zo-wie-zo plus of min de laatste digit.
Digitale oscilloscoop neemt een analoog-digitaal omzetter samples. Vervolgens gaat een processor daar aan rekenen om daarna dit met eventuele berekeningen op het TFT scherm te schrijven. Net zoals met alles wat naar digitaal wordt omgezet (CD speler) hangt de resolutie af van het aantal bitjes en de sample frequentie. Het is net als bij de digitale universeelmeter, eerst een sample nemen, daarna op het display zetten. Er is dan ook een tijdsvertraging. Het is niet “realtime”.
Bij audio bijvoorbeeld hoor je de audiopiek en zie je deze even later op het scherm. Moet men iets afregelen wat continue verandert zoals de bovengenoemde voorbeelden, is de digitale oscilloscoop daar minder geschikt voor. Immers, wanneer je het ziet op het scherm, ben je in werkelijkheid er alweer voorbij.
Analoge oscilloscoop is “realtime” daarmee wat je ziet gebeurt ook op dat moment. Bij audio hoor en zie je tegelijkertijd de audiopiek. Er is geen tijdsvertraging.
De enigste beperking is de bandbreedte van de versterkers. De wat onbekendere merken hebben nog wel eens last van tekort licht bij snelle verschijnselen. Meestal is dit te wijten aan tekort hoogspanning voor de CRT buis. Ook Philips wil hier nog wel eens een probleem mee hebben. Bij de meeste Tektronix oscilloscopen is dit geen probleem.
Bij het kopen van een gebruikte analoge oscilloscoop is het aantal branduren van de CRT buis belangrijk.
De test is simpel:
Zet de oscilloscoop aan en stel de helderheid af dat de lijn net zo’n beetje zichtbaar is. Ga vervolgens om de koffie en kom na 15 minuten terug. Moet men de helderheid opdraaien om weer een zichtbare lijn te krijgen, Heeft de CRT buis veroudering verschijnselen.
|